Skip links

‘We zijn LIVE in 3… 2… 1…’

Onze camera’s gingen afgelopen jaar van roundtable discussie naar product presentatie en van seminar naar open dag. We waren meer dan honderd uur live in de lucht. In die tijd hebben we ontzettend veel lessen geleerd om livestreams naar een hoger plan te tillen. Misschien kun jij ook wel iets met deze lessen…


LES 1

maak er een feestje van!

Stel jezelf eens de volgende vraag: hoe snel zap jij weg als het op tv even saai wordt? Veel mensen zijn binnen no-time drie netten verder. In de online wereld, waar nog veel meer verleidingen zijn, klikken ze nóg sneller weg.

Je kunt je dus geen saai moment in de uitzending veroorloven! Met deze gedachte zijn we de afgelopen honderd uur live gegaan en hebben we er een feestje van gemaakt. We gooiden de powerpoints het raam uit en samen met onze klanten maakten we de uitzendingen zo verassend, afwisselend en onderscheidend mogelijk.

Voorbeeld: een open dag op een middelbare school. Je kunt natuurlijk de rector een rondleiding door de school laten geven (saai!) óf je laat leerlingen kriskras door het gebouw rennen terwijl ze allerlei challenges krijgen en spelenderwijs de school aan groep 8’ers laten zien. Dát is een feestje!

Kijkersretentie is the name of the game. Dat staat voor hoeveel mensen blijven kijken en hoelang. Een hoge kijkersretentie is voor MoviLab een van de belangrijkste indicatoren dat er weer een livestream een succes is geweest.

Onze tip: Ga je veel tijd, energie en middelen in een livestream investeren? Zorg er dan voor dat je de aandacht van je kijker vasthoudt. Want als veel kijkers snel wegklikken was alle moeite voor niets. 

bekijk onze live showreel.


LES 2

haal ALLES uit live!

Live video is een happening. Je kunt natuurlijk ook van tevoren iets opnemen maar dat geeft je publiek niet het gevoel dat ze er live bij zijn. Dan kan ik het later ook wel kijken, zullen ze misschien denken. Maar live = nu. En daarom is de attentiewaarde van live video enorm groot.

Iets anders wat we geleerd hebben is dat het niet uitmaakt als er soms misschien iets fout gaat (een verspreking van de presentator bijvoorbeeld). Sterker nog: dat is soms alleen maar beter. Daardoor voelt je publiek dat het live, persoonlijk en authentiek is.

Het unieke van een livestream is dat je publiek ook live kan reageren. Gebruik die kans! We hebben tijdens het afgelopen jaar livestreamen gemerkt dat uitzendingen met interactie echt veel beter scoren. En dat is niet gek want je betrekt je publiek bij de uitzending (wat de attentiewaarde nog verder vegroot). Je maakt van een passieve toekijker een actieve deelnemer. Oja, én je verhoogt je kijkersretentie (zie les 1).

We hebben in honderd uur live op vele manieren interactie met het publiek mogelijk gemaakt. Via Q&A sessies, een telefoonpanel, via chat, een whatappnummer en prijsvragen. We hebben gezien dat er heel veel respons is binnen gekomen. Dus interactie werkt!

We hebben nog iets geleerd als het gaat om interactie. Kijkers hebben soms even een duwtje in de rug nodig om in actie te komen. Bijvoorbeeld als je een Q&A organiseert. Het kan zijn dat er niet direct vragen binnenkomen. Het is dan slim om van tevoren zelf alvast wat vragen voorbereid te hebben. Voor de kijkers zijn dat de eerste schapen die over de dam gaan. Onze ervaring is dat het balletje daarna vanzelf gaat rollen.

Onze tip: Benut alle kansen die live video te bieden heeft. Doe je dat niet? Vraag je dan af waarom je eigenlijk live wilt gaan en of dat überhaupt iets toevoegt? Kun je dan niet beter een ‘gewone’ video maken.

ook live gaan?

MoviLab zorgt voor de techniek, maar vooral helpen we je om een uitzending te maken waar je publiek naar blijft kijken!
Mail ons of bel ons 085-25 00 900 

Achter de schermen.


LES 3

ga NIET live!

Dat klinkt gek hè?! Begrijp ons niet verkeerd: wij houden van live. Toch geven we soms het advies aan onze klanten om een gedeelte van de uitzending van tevoren op te nemen. Bijvoorbeeld als het weinig toevoegt om live te gaan of als de uitzending erg complex is er wel eens iets mis zou kunnen gaan. Het is dan wel van belang om het zo op te nemen dat het 100% live voelt en dat het naadloos in de live-uitzending past.

Vervolgens schakelen we dan weer live, bijvoorbeeld naar reacties van je publiek of een Q&A. Zo hebben je kijkers helemaal niets door en het scheelt jou (en de personen voor de camera’s) een boel stress.

Natuurlijk kun je in een livestream ook filmpjes instarten, zoals een reportage in het Journaal. Dit maakt je uitzending afwisselend en onderhoudend.

Onze tip: Soms is het slim om van tevoren iets op te nemen. Maar let op: je kijkers laten zich niet makkelijk voor de gek houden en hebben al snel door als er iets niet klopt. Dat schaadt het gevoel van authenticiteit en persoonlijkheid.


LES 4

waar zend je uit?

Nog een les die we geleerd hebben: er zijn echt ontzettend veel online platformen om live video uit te zenden en de keuze voor het juiste platform is essentieel voor een geslaagde livestream. Je hebt vast al eens een stream voorbij zien komen op YouTube, Facebook of Instagram (en er zijn er nog veel meer). Maar wist je dat je ook live kunt gaan via vergadertools zoals Microsoft Teams, Zoom of Google Meet? Nee, niet via je ingebouwde webcam, maar met een professionele stream met verschillende camera’s, fatsoenlijk geluid, titels, filmpjes en nog veel meer.

De eerste en allerbelangrijkste reden om voor een bepaald platform te kiezen is je doelgroep. We adviseren altijd een platform te kiezen dat de doelgroep al gebruikt. Is je stream voor jongeren? Gebruik dan YouTube, Instagram of Twitch. Maar als je livestream voor de zakelijke wereld is, doe je er misschien beter aan om via Teams of Zoom uit te zenden.

Maar doelgroep is niet de enige factor. De volgende stap is om te kijken naar de techniek. Alle platformen hebben hun eigen mogelijkheden en (helaas) ook beperkingen die jouw keuze beïnvloeden. Het zijn er zoveel zelfs dat het helaas te ver gaat om je op deze plek concrete tips te geven. Maar we helpen je toch graag verder. We hebben in de afgelopen honderd uur livestreamen kennisgemaakt met ontelbaar veel streamingplatformen en we kunnen je precies vertellen in welke situatie we welk platform zouden gebruiken. Bel onze experts: 085-25 00 900.

Onze tip: De belangrijkste tip die we je wél mee kunnen geven: de keuze voor een platform voor je livestream is van essentieel belang dus denk er goed over na.

wat wil jij live vertellen?

We helpen je graag op weg. Vraag naar de mogelijkheden. 


LES 5

follow up!

De livestream zit erop maar het is nog niet helemaal klaar. Je hebt nu iets moois in handen. Het is zonde om er niks mee te doen. Daarom neemt MoviLab standaard alle livestreams op voor onze klanten. Daar kun je nog mooie content mee creëren.

Daarom adviseren we onze klanten vaak om de verschillende onderwerpen uit de livestream of webinar in hapklare brokken te hakken en zo nu en dan op social media te verspreiden. We hebben geleerd dat dat zowel werkt voor kijkers die de stream nog niet gezien hebben (en zo worden aangespoord om de stream terug te kijken) en voor mensen die al gekeken hebben (om nog eens op te frissen).

Ook leuk: [jouw webinar]- in-honderd-seconden-video!

Onze tip: Een livestream levert mooie content op. Doe er iets mee!


tot slot.

Er zijn voldoende conculega’s van MoviLab die ook heel goed op de juiste
knoppen kunnen duwen en zorgen dat alles er technisch prima opstaat. Maar
als je zover gekomen bent in dit whitepaper ben je waarschijnlijk niet
geïnteresseerd in een ‘technisch prima livestream’.

Daarom gaat MoviLab een stap verder om livestreams leuker, spannender en
te maken. Lijkt het je leuk om samen te werken en jouw volgende livestream
geweldig te maken? Neem contact op met een van onze experts via 085-25
00 900 of stuur een mailtje naar contact@movilab.tv.

ga live!

we helpen je graag.

085 - 25 00 900

    we doen nog meer